Terje Jørgensen has uploaded 10 images and written 12 reviews. Click on the images and reviews below to see the harbour pages.
Terje Jørgensen has 357 contribution points.
See an image you like? Please click the 👍 below the image to let Terje Jørgensen know you liked it. The images are sorted by popularity.
Honnørbrygga / Skutebrygga
marina
1 liker bildet
Image uploaded on 29. Jun 2021
Dragsund - flytebrygge
natural_harbour
0 liker bildet
Image uploaded on 22. Jul 2021
Dragsund - flytebrygge
natural_harbour
0 liker bildet
Image uploaded on 22. Jul 2021
Kommunal gjestebrygge Svelvik sentrum
marina
0 liker bildet
Image uploaded on 6. Jul 2021
Kommunal gjestebrygge Svelvik sentrum
marina
0 liker bildet
Image uploaded on 6. Jul 2021
Jernbanekaia
marina
0 liker bildet
Image uploaded on 29. Jun 2021
Jernbanekaia
marina
0 liker bildet
Image uploaded on 29. Jun 2021
Honnørbrygga / Skutebrygga
marina
0 liker bildet
Image uploaded on 29. Jun 2021
Kommunal gjestebrygge Svelvik sentrum
marina
0 liker bildet
Image uploaded on 29. Jun 2021
Oscarsborg Gjestehavn
marina
0 liker bildet
Image uploaded on 29. Jun 2021
See a helpful review? Please click the 👍 below the review to let Terje Jørgensen know that you found it helpful.
Terje Jørgensen säger:
beskrivning
Insegling och marina förhållanden: Mitt i smeten i Holmestrand, man passerar en längre vågbrytare och pir på vägen in.
Fartbegränsning 3 knop.
Gästbryggorna ligger på styrbord sida när man kommer in, mot stadsbebyggelsen.
En färja går med regelbunden trafik mellan Langøya och utsidan av hamnanläggningen.
Marina med bränsle.
Förtöjning: Gästplatserna med bra djup ligger längs strandpromenaden efter att man passerat flytbryggor på styrbord sida och är väl markerade.
Man förtöjer långsides.
Gott om eluttag, behöver man vatten bör man försöka lägga sig nära vattenuttagen.
Betalningsautomat för övernattning, på kvittot som ska fästas upp finns koden till servicebyggnaden.
God och lugn hamn även när det blåser kraftigt in från Oslofjorden, få vågor trots ganska mycket trafik in till gästhamn och fasta platser.
https://holmestrand.kommune.no/_f/p1/ie0dcc2fd-7835-4d1b-8e5e-cc73ae20e3be/gjestehavna-brosjyre-2020.pdf
Området: Längst in i hamnen finns det uteservering, viss störning kan förväntas på helger och från passerande bilar, men inte så att det inte rekommenderas att lägga sig här med barn.
Det finns gott om provianteringsmöjligheter för kylbox och barskåp.
Servicebyggnaden i en tvärgata innehåller toaletter och duschar som har varit välstädade de gånger vi har besökt, kontor för hamnvärdarna under säsong.
Det finns även tvättmaskin tillgänglig.
2 x helpful | written on 29. Jun 2021
Terje Jørgensen säger:
beskrivning
Insegling och maritima förhållanden: Bra skyddad hamn.
Betalningsautomat och app som är väl skyltad på bryggorna.
Från norr helt problemfri tillgång, söderifrån måste man antingen gå mellan två välmarkerade pelare längs land på Hurumsidan, eller mellan två bojar rakt ut från Drøbak.
Gammal undervattensmur, del av försvarsanläggningen, begränsar annars tillträdet särskilt för segelbåtar.
Rutebåtar passerar flera gånger dagligen sundet mellan Kaholmene och Håøya.
Lite vind att beakta om det blåser kraftigt, annars en del ström in i hamnen mellan Norra och Södra K. när större fartyg passerar på Drøbak-sidan som kan kännas.
http://oscarsborggjestehavn.no/
Förtöjning: Både fast kaj och flytbrygga.
Vissa längsidesplatser, men primärt används en av de höga bojarnas ena ände och tre-fyra lossandtag för förtöjning till dessa och flytbryggor.
Bojkrok rekommenderas!
Stenbryggan mot röda servicebyggnaden rekommenderas speciellt till barnfamiljer, då det är ganska lugnt i den änden. Platserna längs stenbryggan närmast Håøya och innerst i viken är endast lämpliga för mindre båtar med grundgående! De övriga platserna där kan enkelt användas av de flesta segelbåtar.
Området: Fantastiskt ställe för fina turer och mycket intressant historia.
Mycket familjevänlig och familjedriven hamn med trevlig och serviceinriktad värdskap.
Det är normalt inte möjligt att reservera plats och till exempel under pingsten är det ren tur om du får plats för en kajak...
Bortom röda servicebyggnaden vid stenbryggan på Norra Kaholmen finns en finkornig sandstrand för solning och bad.
Helt norr på ön ligger Kommandantens badplats där det är härligt att ta ett kvällsdopp från en liten strand, eller hoppa från badhuset för de mer äventyrliga.
Det är möjligt att utforska öarna på egen hand, det tidigare hemlighållna torpedbatteriet på Norra K. är endast öppet med guide, medan större delen av försvarsanläggningen och museerna annars är öppna. Ficklampa rekommenderas om man vill gå in i tunnlarna på Södra K., något som kan rekommenderas särskilt för de som har barn med sig. De kommer även att uppskatta Kustgetkommandoen som underhåller kulturlandskapet under sommaren.
Mellan Södra K. och Håøya ligger en brygga där RS har en fast station, därifrån går även en fast linjebåt till Villa Malla på Filtvet, Drøbak och inåt Oslo.
Försvaret erbjuder året-runt färjeförbindelse från östsidan av Södra K. till två kajer i Drøbak och nödvändiga inköp, det finns ofta en trevlig loppmarknad på torget där.
Om man inte vill passera sundet med jolle är det inte många minuter till Sætre som i stort sett har samma erbjudanden som Drøbak.
Kopplingstvång året runt och det finns stränga restriktioner för användning av grill. Ön är inte fri från fästingar.
https://www.forsvarsbygg.no/no/festningene/finn-din-festning/oscarsborg-festning/
1 x helpful | written on 29. Jun 2021
Terje Jørgensen säger:
beskrivning
Insegling och marina förhållanden: Kommunal (Asker kommun) gästhamn längst ut i Drammensfjorden.
Betalningsautomat.
Precis utanför Holmsbu ligger Holmsbusteinene, därifrån och inåt har det genom åren samlats mycket bottenfärg och propellerblad, man passerar därför utanför för en grön boj mitt i fjorden.
Enkelt servicebyggnad med dusch och toalett direkt när man sätter fötterna på land, där finns även en grillplats.
Förtöjning: Det är främst flytbryggor där man helst förtöjer vid utliggare på insidan av vågbrytaren och längs tillfartsvägen till land.
Ibland kraftiga svall från förbipasserande fartyg till Drammen Hamn utanför, men bra att förtöja långsides där för kortare besök.
Ganska djupt förutom på de innersta platserna, viss vind när det blåser kraftigt in från Oslofjorden, men lite besvärligt när man väl har förtöjt.
Det är ofta även en del ström i vattnet, så det är bra att vara lite uppmärksam om man ska vända och backa till platsen.
Området: Väldigt mysigt ställe med sydländsk prägel, två hotell i drift per sommarsäsongen 2021 i omedelbar närhet, annars tre serveringsställen där särskilt det äldsta, Privaten, kan höras på kvällen.
Det är ofta hög stämning på några av båtarna som besöker platsen på helgerna, men man kan ha tur att uppleva ordningsvakter som ser till att det blir lite nattro.
Om man går runt hamnen mot Holmsbu Badehotell finns det en liten strand nedanför denna för de minsta.
Då kan det vara så att de vill stanna vid en av två glasskiosker längs hamnen.
Holmsbu Handel har öppet alla dagar och har morgonkaffe och färska bakverk samt en del annat som stug- och båtfolk frågar efter.
Det går buss från Drammen till Tofte och Sætre från hamnen.
Annars trevligt att ta jollen till en av stränderna runt ifall man ska stanna lite.
holmsbuopplevelser.no
1 x helpful | written on 29. Jun 2021
Terje Jørgensen säger:
beskrivning
Insegling och maritima förhållanden: Mitt i Drammen centrum, på Bragernes-sidan, på båda sidor av Bybron finns kommunala gästplatser utan avgifter per juni 2021.
Det är inte möjligt att komma under broarna nedströms närmare Drammen Hamn med segelbåtar, fri höjd på motorvägsbron är 10,5 meter, uppskattad höjd på broarna ovanför är 6 meter.
Närmaste kommunala alternativ för segelbåtar är i Svelvik, en halvtimmes bussresa bort.
Förtöjning: Man förtöjer långsides, stadgar säger max två båtar i djupled, eventuellt mot land med ankare, max 8 båtar i bredd.
Man kan förvänta viss ström i Drammenselva, (men alltså inte elektricitet på bryggan ;-) ).
Det är förberett för landström, men anläggningen har haft problem.
För regler och ytterligare info
https://www.drammen.kommune.no/tjenester/vei-trafikk-parkering/kommunale-gjestebrygger/
Området: Drammens centrum är väldigt kompakt och man hittar det mesta inom gångavstånd, livsmedel precis över gatan och en ankarstänkare på andra sidan Torget.
Turistinformationen öppnades 2021 på Bragernes Torg precis på andra sidan vägen som passerar, huvudknutpunkt för kollektivtrafik runt Bybrua/Torget, Vestfold- och Sørlandsbanen är synliga därifrån.
Vattenkvaliteten i älven är bra, så badplatser har anlagts precis nedanför brygganläggningen, det finns även inomhus-/utomhusbad på Strømsøsidan, en kvarts lugn promenad bort.
Platserna på den här sidan fylls snabbt vid större evenemang i staden, då har Järnvägsbryggan varit ett bättre alternativ.
Två restauranger på bryggan kommer nödvändigtvis medföra viss störning under natten.
1 x helpful | written on 17. Jun 2022
Terje Jørgensen säger:
beskrivning
Insegling och maritima förhållanden: Solumstrand är placerad i utkanten av gamla Drammen i ett väletablerat bostadsområde. Fjorden trafikeras av större fartyg som normalt går in och ut ur fjorden längs öst, så det är därför bra att gå på västsidan ett par hundra meter från land. Bra djup från 50 meter från land. Det är 5 knop hastighetsbegränsning i Drammen kommun upp till 200 meter från land, i Svelviksundet är maxhastigheten 8 knop.
Förtöjning: Hamnen har i stort sett fasta platser för föreningens medlemmar, men några kan vara lediga för kortare eller längre uppehåll. Det har inte etablerats någon fast ordning för dygnsplatser, men hamnchefen Ole Peder Bjørsom kan kontaktas på telefon 45411548. Vid djup över 1,80 meter måste det avtalas speciellt! Dygnspris med landström 200,- som betalas via Vipps till föreningen. Båten förtöjs normalt med fören mot fast brygga och förtöjs akter mot pålar på varje sida av platserna. Man passerar vågbrytaren och går in i hamnen från nordväst, det finns gott om utrymme att manövrera in i hamnen mellan pålarna och det är vanligtvis lä i hamnen, förutom vid stark vind från norr. Ingen märkbar ström i hamnen. Det är också möjligt att hyra lyft med certifierad mobilkran och plats för underhåll och reparationer efter föregående avtal.
Området: Segelföreningen är etablerad utanför en av kommunens reningsanläggningar, men detta är inte störande. Det finns parkeringsmöjligheter på föreningens område. Buss mot Svelvik och Drammen passerar längs Svelvikveien strax innanför upplagsplatserna. Badmöjligheter vid inseglingen till anläggningen och utanför vågbrytaren vid ramp som används för föreningens jollar. Det finns ofta aktiviteter under säsongen, från Solum hålls onsdagsregattor för alla nivåer. KIWI och REMA på Åskollen är en kvarts promenad upp i backen. Föreningens hemsida är https://www.dsf.no
1 x helpful | written on 17. Jun 2022
Terje Jørgensen säger:
område
maritima kvaliteter
beskrivning
Fin långsträckt gästbrygga i solitt utfört träverk, här lägger man sig långsides, men det varnas för att lägga sig på andra ställen upp- och nedströms där det inte finns brygga, då det är mycket grunt med synliga stenar på många ställen! Bryggan har direkt tillgång till Drammen station och staden i övrigt, dock lite besvärligt under byggperioden fram till hösten 2025. Stenbryggan uppströms från Bybrua är en av de platser man måste vara mycket uppmärksam på. Det är ingen avgift, men inte heller några fasta faciliteter längs gästbryggan per 2024.
1 x helpful | written on 30. Jul 2024
Terje Jørgensen säger:
beskrivning
Insegling och maritima förhållanden: Tåjebukta ligger ungefär mitt på Håøya.
Förtöjning: Vågbrytaren ytterst i bukten är nu ansluten till land via flytbrygga.
1 x helpful | written on 6. Jul 2021
Terje Jørgensen säger:
beskrivning
Insegling och marina förhållanden: Lugna vatten vanligtvis innanför (väst om) Håøya.
Det finns några skär mellan ön och Sætre längs inseglingen från söder, men man kan efter passage snabbt gå in mot Tåjebukta och följa ön upp till Dragsund.
Ankring: Båtar från 35-40 fot ligger fint långsides utanför vågbrytaren, de mindre får bra skydd innanför och förtöjer då i boj som man måste dela med grannbåten och in till vågbrytaren.
Cirka 7-15 meters djup.
Bra skydd vid normala vindförhållanden.
Och möjlighet att lägga sig längre in i bukten med mindre motorbåtar och kanske en segelbåt eller två, men ett par skär på en och en halv meters djup att vara uppmärksam på!
Har observerat en 36-fots segelbåt ankrad i aktern och mot förtöjning vid klippan där.
Området: Härlig ö med bageri på sommarhalvåret, kolla FB, annars ett par enkla faciliteter norr och söder om Dragsund.
Det finns en del fästingar på ön, så bra att ha med remedier och kolla sig väl när man är tillbaka på bryggan.
Vackert område för promenader och mycket historia, bl.a. från sprängämnesproduktion och andra världskriget då ön bl.a. användes som avrättningsplats.
Relativt kort tur in till Sætre med butiker, systembolag, byggvaruhus, m.m.
1 x helpful | written on 23. Jul 2021
Terje Jørgensen säger:
beskrivning
Insegling och maritima förhållanden: Arbetet längs de yttersta spåren är nu färdigställt och bryggan är öppen för användning, precis i tid för Elvefestivalen 2024. Alkoholbutik (öppnar 29.08.24) och livsmedel, restauranger m.m. fem minuters promenad längs spåren uppströms. Fram till stationsområdet är klart måste man gå uppför trappan till gångbron för att korsa floden eller handla på Strømsø Torg eller Joker vid Järnvägsstationen. Det kommer tidvis vara en del buller fram till färdigställandet 2025. Mitt i Drammens centrum, på södra sidan av Drammenselva, parallellt med Drammens station. Endast lämplig för motorbåtar på grund av låg fri höjd, uppskattad till sex meter, under broarna nedanför. Den enda kommunala gästbryggan i Drammen kommun som är lämplig för segelbåtar finns mitt i Svelviks centrum, ca en och en halv till två timmar längre ut i fjorden. Det går buss därifrån till Drammen. Denna har egen beskrivning och är markerad på kartan. Förtöjning: Fast kommunal gästbrygga. För regler och ytterligare information https://www.drammen.kommune.no/tjenester/vei-trafikk-parkering/kommunale-gjestebrygger/ Området: Faciliteter som vid Skutebryggan/Honnørbryggan på Bragernes-sidan. Inte heller här avgift per juni 2022. Allt man önskar hitta i en stad inom promenadavstånd, mycket kort väg till kollektivtrafik och taxi. Butiker, restauranger och alkoholbutik på andra sidan stationsbyggnaden runt Strømsø Torg. Promenad härifrån ner till Skuteföreningens brygga vid motorvägsbron.
1 x helpful | written on 17. Jun 2022 | updated_on 30. Jul 2024
Terje Jørgensen säger:
beskrivning
Insegling och maritima förhållanden: Mellan öarna och fastlandet mot norr tidvis mycket grunt vatten.
Bro över till Bjerkøya där man måste vara uppmärksam vid passage vid lågvatten, endast möjligt med mindre båtar.
Söder om Bjerkøya är det fullt möjligt att passera om man följer med, annars djupare söder om Kommersøya.
God ankarläge, en del trafik in till Nordre Jarslsberg brygga och ut igen kvälls/nattetid.
Stark vind in från Oslofjorden kan märkas som beskrivs i information om Kommers, som ön kallas lokalt.
Ankring: Ankerdjup ner mot ett par meter beroende på var man lägger sig.
Sand/lera botten.
Området: En jollefärd in till Fantebukta/Nordre Kommersøya (läs information där) som också är ett mycket attraktivt mål för många.
På helgerna kan det där vara fullt, alternativt då att ligga på svaj.
Gästbrygga längst in på Nordre Jarlsberg Brygga närmast Kiwibutiken.
Holmestrand kan lätt besökas med jolle.
1 x helpful | written on 30. Jun 2021
Terje Jørgensen säger:
beskrivning
Insegling och marina förhållanden: Strax innanför Svelviksundet där Norges kortaste färjelinje trafikerar regelbundet.
Lastfartyg passerar under alla tider på dygnet och kan skapa brytande vågor.
Vinden följer som regel fjorden antingen inåt eller utåt, det är sällan att uppleva vind från sidan.
Ankring: Man kastar ankaret i en morän från sista istiden, det har fungerat bra under badutflykter att ligga med ett ankare när det inte blåser från norr.
Stranden och botten består av sand och sten, förhållandena kan bli osäkra vid starkare nordvind.
Vid sydvind fungerar den kvarvarande delen av moränen som ett bra vindskydd, mycket lugnt även vid vindar över 8-10 m/s.
Det är möjligt att lägga sig längs med stranden med ett ankare i varje ände på 7-9 meter, med något varierande djup längs stranden.
Det blir annars ganska djupt ju längre norr från moränen man lägger sig.
Området: Det finns tillgång till stranden via väg och parkeringsmöjligheter för bil.
Längs stranden och ner längs sundet finns promenadstråk som övergår i vandringsväg ner till färjeläget vid Verket.
Man är därför inte beroende av bil för att ta sig över till Svelvik för inköp.
Mer information om platsen finns på Asker kommuns hemsida:
https://www.asker.kommune.no/natur-og-friluft/friluftsliv/badeplasser/dramstadbukta/
1 x helpful | written on 6. Jul 2021
Terje Jørgensen säger:
beskrivning
Insegling och marina förhållanden: Gästbrygga i förlängningen av gamla ångbåtsbryggan mitt i Svelviksundet.
Det är stark ström, mindre segelbåtar är beroende av att kontrollera tidvattentabellen.
Precis norr och öster ligger ankomsterna för Norges kortaste färjeförbindelse som trafikeras ungefär varje kvart.
För att säkrast lägga till rekommenderas att gå några meter från land på sundets västra sida så att man inte kommer i konflikt med färjan.
Svängen mot norr vid bryggan har okänt djup, rekommenderas inte för segelbåtar, medan platserna längre nedströms har bra djup.
Det går ofta större lastfartyg genom sundet hela dygnet, dessa och färjan skapar en del vågor.
Förtöjning: Man förtöjer långsides, ångbåtsbryggan längst mot söder är relativt hög och är beklädd med bildäck.
Norges näst starkaste ström i sundet!
Området: Enda kommunala gästbryggan lämplig för segelbåtar i Drammen kommun. Det är ingen avgift på kommunala platser i Drammen per juni 2021.
Stadsdelen har drygt 5000 invånare, några butiker inom gångavstånd och egen försäljning av ankardram i centrum knappt tio minuters gång norrut.
Busshållplats med regelbundna avgångar till Drammen vid färjeläget precis norr. Kolla brakar.no för tidtabeller.
Restaurang Dreggen ligger mitt på bryggan och det finns flera ställen att få matlagning uppe på gatan ovanför samt Kiwi-butik på andra sidan av byggnaden längs bryggan.
Marina med bränsle på västra sidan strax innan man passerar in i Drammensfjorden. Öppet dygnet runt.
https://www.facebook.com/svelvikmarina
0 x helpful | written on 29. Jun 2021